Fiets- en wandelroutes

Amersfoort heeft schitterende natuurgebieden om te wandelen of fietsen! U kunt uw fiets bij ons stallen en er zijn ook fietsen (€ 11,- per dag) en e-bikes (€ 24,- per dag) te huur. Bekijk en download onderstaande fiets- en wandelroutes en geniet van onze prachtige omgeving.

Fietsroute den Treek start in ons hotel in Amersfoort en leidt u langs Het Lockhorsterbos, In het Lockhorsterbos bij Amersfoort komen loof- en naaldhout door elkaar voor. De onderlinge leeftijd varieert sterk: van hele jonge bomen tot statige eiken en beuken die naar schatting een leeftijd hebben van meer dan 200 jaar. Door de grote variatie in soort en leeftijd van de bomen vormt het bos een toevluchtsoord voor allerlei vogelsoorten. Zo zijn er vrijwel alle inheemse mezen- en spechtensoorten te vinden, evenals de goudvink, de roodborst, de tuinfluiter, de gekraagde roodstaart en zelfs de ijsvogel. Vervolgens komt u langs het Vallei kanaal, het gezellige dorpje Woudenberg en uiteindelijk huize den Treek. Deze route is ca. 40 km lang.

Fietsroute den Treek

Deze route brengt u door de mooie bossen van Birkhoven en Soestduinen naar Den Dolder. Via de bosrijke lanen van het Bosch en Duin en Huis Ter Heide komt u langs het beschermde natuurgebied bij de Vliegbasis Soesterberg. Daarna opnieuw veel bospaden. U komt onder andere door de Lange- en Korte Duinen bij Soest. Grote zandvlakten met hier en daar jeneverbesstruiken of alleenstaande vliegdennen. De onderlaag op die plekken is veen. Aan de randen van de zandvlakte ligt bos met zowel loofbomen als naaldbomen. Hierna wordt u via het Dierenpark Amersfoort weer terug naar het Berghotel geleid. Deze route is 35 km lang.

Fietsroute door Bosch en Duin

Deze fietsroute laat u een groot deel van Amersfoort zien. U fietst onder andere door stadspark Schothorst, door een deel van Hoogland, komt langs het bos van Birkhoven, maakt kennis met het Bergkwartier, bezoekt het oude hartje van Amersfoort, wandelt langs de Heiligenbergerbeek, fietst door de wijken Dorrestein en het Leusderkwartier. U passeert Museum Flehite, waar vaste en tijdelijke exposities een beeld van de geschiedenis van de stad en omgeving geven. Ook de beroemde Koppelpoort én het belgenmonument zult u zien tijdens deze fietstocht. De route is 20 km lang.

Fietsroute door het centrum van Amersfoort

Een bezoek aan Paleis Soestdijk is een unieke belevenis. Het 17e-eeuwse gebouw is genoemd naar de Soestdijk waarlangs ook de buurtschap Soestdijk is ontstaan. Vanaf 1937 was het de residentie van prinses en later koningin Juliana en prins Bernhard. Van 1971 tot 2017 was het eigendom van de Nederlandse Staat. Het bezoek zelf voert vooral door het officiële en eveneens oudste gedeelte van het paleis: de representatieve stijlkamers. Ook ziet u enkele privé vertrekken van de laatste bewoners. Let op: U kunt het paleis Soestdijk alleen bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag. De kaarten moeten meestal van te voren gereserveerd worden, soms is er nog een plekje vrij. Deze route is 25 km lang.

Fietsroute naar Paleis Soestdijk

Het hele jaar door zijn er dagelijks stadswandelingen op aanloop door de middeleeuwse binnenstad. Hiervoor is reserveren vooraf niet nodig. De aanloopwandelingen gaan altijd door, ongeacht het weer of het aantal deelnemers. De route voert o.a. langs de beroemde Muurhuizen. Een bezoek aan de Koppelpoort vormt het hoogtepunt van de rondleiding. Van 1 maart tot 1 november dagelijks om 11.30 en 14.00 uur en van 1 november tot 1 maart dagelijks om 14.00 uur. Start aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren.

Wandeling met Gilde Amersfoort

Amersfoort is een groene stad. We hebben niet alleen groen in de stadsparken, maar door de hele stad. Bomen, struiken, plantsoenen, bloemen, ze zijn overal en het is een genot voor ieder mens. Met deze ‘Bomenwandeling’ leert u meer over de bomen in het Zocherplantsoen en die in de binnenstad. Het bevat een gedetailleerde beschrijving. Bomen vertellen de geschiedenis van de stad. De gemeente Amersfoort heeft een wandelroute uitgestippeld die leidt langs ruim honderd bomen in en rondom het centrum van Amersfoort. De meeste bomen kom je tegen in het Zocherplantsoen. Enkele staan op particulierterrein en kunt u alleen op afstand bewonderen.

Bomenwandeling

Natuur en cultuur op de Amersfoortse Berg; een ca. 3,5 km lange wandeling langs de letterlijke hoogtepunten van Amersfoort! In deze beschrijving hebben we als start- en eindpunt de watertoren op de Utrechtseweg genomen (tegenover het Berghotel). Aan de voet van de watertoren is een parkeerplaats. Houten paaltjes met een groen geschilderde kop geven aan hoe u moet lopen. De wandeling duurt ca. 60 minuten. De wandeling voert door een heuvelachtig gebied en is daardoor minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers en zwaar beladen kinderwagens. Let op: halverwege de wandeling kruist u een drukke verkeersweg.

Klein Zwitserland

Het bosrijke gebied rond Austerlitz is vooral bekend om de 36 meter hoge pyramide van aarde, die in 1804 gebouwd is door napoleontische soldaten. Op deze pyramide staat een obelisk van steen. Deze is te bereiken via een lange trap.

Let op: bekijk eerst de openingstijden en houdt rekening met het betalen van entree. De pyramide is het startpunt van vijf wandelroutes door de bossen. Deze routes zijn gemarkeerd met vierkante blauwe paaltjes met daaronder de kleur van de route. De kortste route ‘Pyramide’ duurt ongeveer drie kwartier, bij de langste wandelroute ‘Quatre Bras’ ben je ongeveer drie uur en drie kwartier onderweg. Bij de pyramide is ook een bezoekerscentrum, een speeltuin en een café-restaurant aanwezig.

Pyramide van Austerlitz

Het Amerongse bos is één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het bestaat uit loof- en naaldbomen. Sommige bomen zijn al 230 jaar oud. In deze oude bomen zitten holen van onder meer spechten en vleermuizen. Letterlijk hoogtepunt in dit gebied is de 69 meter hoge Amerongse Berg. Deze route is 3,4 km lang.

Amerongse Bos

De Grebbeberg bij Rhenen vormt in het zuiden het einde van de Utrechtse Heuvelrug. Een wandeling door dit gebied geeft daarom een prachtig uitzicht over de 50 meter lager gelegen Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. Het bos op de Grebbeberg bestaat vooral uit eikenbomen. Deze route is 4 km lang.

Grebbeberg

De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een glooiend bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Ontdek het zelf; wandel door brede beukenlanen of over slingerende bospaadjes. Langs boswallen, eikenhakhout en de Doornse kei. Bovenop uitkijktoren De Kaap wacht een geweldig uitzicht. In dit gevarieerde en uitgestrekte wandelbos met kronkelige bospaden en statige beukenlanen liggen vier verschillende routes. De route in de PDF is 9.1 km lang.

Kaapse Bossen
VVV Routes