Amersfoort

Wandel via de Koppelpoort de rijke geschiedenis van Amersfoort binnen… Laat je verrassen door haar historische pleinen en geheimzinnige straatjes. De muurhuizen en grachten nemen u mee terug in de tijd. De vele monumenten tekenen de stad en met de verhalen die in diverse musea verteld en vertaald worden komt het verleden weer tot leven. Het schilderachtige centrum van Amersfoort is een bruisende ontmoetingsplaats, met tal van kleine, unieke winkels en restaurantjes.

Ontdek de omgeving
Keistad

Amersfoort wordt ook wel de Keistad genoemd. De stad heeft de bijnaam te danken aan een grote zwerfsteen in Amersfoort, de Amersfoortse Kei genaamd. Haar inwoners zijn dan ook Keientrekkers. Het volksverhaal luidt dat ene Jonkheer Everard Meyster een weddenschap sloot met een aantal vrienden, als hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen om een zwerfkei vanaf de Waelberch naar de stad zouden trekken. Op 7 juni 1661 trokken 400 Amersfoorters op een slee de kei voort helemaal naar de Varkensmarkt. De dolle jonker trakteerde ze op bier en krakelingen. Ter gedachtenis van het evenement liet hij een gedenkpenning slaan en schreef hij het gedicht Keyklucht van Jock en Ernst, op de steen-uyle-vlucht deser werelt (Utrecht, 1661).

De Kei werd in 1672 begraven op de Varkensmarkt, na dat de Amersfoorters tot inzicht kwamen dat de inspanning volledig zinloos was geweest. Latere generaties schaamden zich minder voor het voorval. De kei werd in 1903 opgegraven en aan de Utrechtsestraat geplaatst. Toen is het verplaatst naar Plantsoen-Zuid bij de Arnhemsestraat in 1932. De steen is tijdelijk ingegraven geweest op de Hof tijdens de Duitse bezetting ter voorkoming van beschadigingen. In 1954 kreeg het een nieuw voetstuk. De jaarlijkse Keistadfeesten zijn begonnen in de jaren zeventig. Enkele keren werden deze feesten afgesloten met het door de stad trekken van keien uit diverse Europese landen. In het plantsoen aan de Stadsring liggen de overgebleven keien uitgestald.

De Amersfoortse Kei weegt 7157 kg, heeft een hoogte van 2 meter en een omtrek van 5,25 meter.

Volgens een volksverhaal werd er een meiboom geplant op de plek waar de Amersfoortse Kei begraven was op de Varkensmarkt.

Bron: www.web.archive.org

Berghotel On Tour

Het Bergteam is trots ambassadeur van Amersfoort. Als echte Amersfoorters kennen wij de meest verborgen schatten, idyllische plekjes en avontuurlijkste activiteiten die je gezien of gedaan moet hebben. We zijn zelf op pad gegaan om alles voor je te ontdekken en ontrafelen. Uw weekend in de keistad heeft zoveel te bieden! Wij vinden het belangrijk dat u alles uit uw verblijf kunt halen. Daarom brengt het Bergteam maandelijks een bezoek aan een Amersfoortse highlight. De razende reporters delen hun ervaring door middel van een mini-blog en een video zodat u helemaal op de hoogte bent! Benieuwd naar de ervaringen van onze collega’s? Lees hier meer over op Berghotel On Tour.

Berghotel On Tour
Fiets- en wandelroutes

Amersfoort is naast een historische hotspot ook een plek met prachtige natuurgebieden. De Utrechtse Heuvelrug, Klein Zwitserland en talloze andere magische routes brengen u naar de mooiste plekjes. Neemt u uw eigen fiets mee? Er is voldoende stalplaats, zowel buiten als in ons souterrain. Natuurlijk kunt u ook een fiets of e-bike huren.

Fiets- en wandelroutes
Utrecht Region Pass

De Utrecht Region Pass is een “pay-as-you-go” OV-chipkaart met nationale dekking, gekoppeld aan je credit card. Speciaal ontwikkeld voor de internationale bezoeker om gemakkelijk en zorgeloos te reizen met het gehele openbaar vervoer, inclusief de OV-fiets.

Utrecht Region Pass